Een must? Ga naar Zeebrugge aan de Belgische kust!

Geschreven op 22 december, 2016
Door

Wist je dat er zó dichtbij zoveel fraais te ontdekken valt? Zo vind je direct aan de kust van West-Vlaanderen, tussen Blankenberge en Knokke-Heist, de bekende badplaats Zeebrugge. Waar je de Nederlandse grens, de Belgische kust, de jachthaven en de oude vismijn – nu het leuke themapark Seafront Zeebrugge – binnen handbereik hebt.   

Uitvalsbasis Zeebrugge

Natuurlijk moet je vanuit Zeebrugge een havenrondvaart maken; hier vind je immers de tweede grootste haven van België, waar veel bedrijvigheid heerst. Uiteraard bezoek je ook het interessante Seafront, waar je in het visserijverleden van de Vlaamse kustplaats duikt. Waar je bovendien op een echte Russische duikboot en het lichtschip de West-Hinder stuit. Maar het allerleukste is, dat je vanuit Zeebrugge zo makkelijk een groot deel van de West-Vlaamse regio kunt ontdekken.

Naar Knokke of De Panne per tram

Net zoals in alle gemeenten aan de Belgische kust stopt de Kusttram op verschillende plaatsen in Zeebrugge. Met dit vervoermiddel bereik je vervolgens makkelijk alle steden en leuke attracties langs de Belgische Noordzee. Je laat je gewoon lekker rijden, terwijl je onderweg uitkijkt over de kustlijn en de stranden. Je  hoeft geen parkeerplaats te zoeken en je komt vanzelf bij alle steden en leuke attracties aan de Vlaamse kust uit, zoals bij Plopsaland in De Panne, het Serpentarium in Blankenberge en het kunstmuseum in Sint-Idesbad met ‘droomwerken’ van surrealistische kunstenaar Paul Delvaux. De Kusttram brengt je de hele dag door tot in het hartje van elke badplaats tussen Knokke en De Panne. Een echte aanrader in Knokke-Heist is het kleinschalige en gemoedelijke Museum Sincfala over het vroegere vissersleven en natuurgebied het Zwin.

Bemin het Zwin

Van een heel bijzondere orde in Knokke-Heist is hét pronkstuk van de mondaine badplaats, waar de gemeente zelf niets voor heeft hoeven doen. De natuur heeft het namelijk gecreëerd: het natuurreservaat en vogelpark het Zwin. Je ontdekt hier een zeer uniek natuurgebied van duinen, zandstranden, polders, slikken en schorren, waar zoet en zout én nat en droog elkaar afwisselen. Het is op deze ‘internationale luchthaven’ een voortdurend komen en gaan van diverse vogelsoorten; in alle jaargetijden landen er vele vogels om te broeden, te overwinteren of brandstof te tanken voor de vervolgvlucht. De soorten die je hier te allen tijde kunt spotten zijn de aalscholver, de ooievaar, de kleine zilverreiger en de torenvalk. Vele uitkijkposten en een informatiecentrum binnen de grenzen van het natuurpark zullen je ogen de kost geven.

Bezoek betoverend Brugge

Vanuit Zeebrugge is het ook maar een klein eindje – met de auto – naar Brugge. Een en al werelderfgoed tref je er aan. Loop door de smalle steegjes en langs de historische gebouwen in het stadscentrum, proef een typische Brugse wafel en snoep van de lekkerste cacaocreaties bij een van de 50 chocolatiers die de stad rijk is. In de eerste maand van het nieuwe jaar kun je hier bovendien cultuur snuiven en koopjes jagen heel fijn combineren! Zoals overal in België gaan de wintersolden in Brugge, oftewel de opruiming van de wintercollectie, begin januari van start. Deze bekende uitverkoop duurt de hele maand. Pak dus je kans om in deze tijd van het jaar Brugge ‘leeg te shoppen’. Ben je op zoek naar de originele winkeltjes? Struin dan het Stoofstraatje en het Walplein af; daar kom je aparte boetiekjes tegen in een artistieke buurt.

Dool door de gangen van Diksmuide

De Dodengang van Diksmuide is het enige bewaard gebleven Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. Uiteraard zijn de gangen verstevigd en is er uitleg nodig bij wat je hier ziet. Maar dat is helemaal goed gekomen, want in 2014 is het bijhorende ‘interpretatiecentrum’ volledig vernieuwd. Je kunt  nu als het ware aanvoelen hoe de strijders van weleer zich bewogen door de beruchte dodengang. Het huiveringwekkende verhaal wordt verteld aan de hand van  levensgrote foto’s, films en meer dan honderd originele objecten van toen. Vooral de persoonlijke verhalen van de gesneuvelden zullen je niet in de koude kleren gaan zitten.

Stijlvol genieten aan de Belgische kust, nabij de grens met Nederland, met alle mooie bezienswaardigheden en interessante plaatsen binnen handbereik? Dat kan in Zeebrugge!

  • Naam
  • Email