Ontdek de streek Twente; hét landgoed van Nederland!

Geschreven op 29 september, 2020
Door

Ontdek Twente_Voordeeluitjes-vakantieblog

Voel je thuis in Twente, de streek van lekker langzaam leven en op en top genieten. Hier kun je met de fiets, lopend of op de rug van een paard de fraaie Twentse natuur in, wandelen over stuwwallen en door oude bossen. Onderweg eet je een hapje in een mooi gerestaureerde watermolen of nip je van een wijntje bij een Twentse wijnboer. Hoe klinkt dat?

“Wat leu mött zo nöadig noar ’t boetnlaand, mer ze wett nich woar Twente lig”, verzuchten de Twentenaren, ofwel ‘Tukkers’. En zo is het misschien wel! Wellicht zet je die verre vliegreis uit je hoofd als je Twente eenmaal hebt ontdekt! Ga naar het gastvrije land van mooie havezathes, authentieke boerderijen en bijzondere streekgerechten. Verwen jezelf met een weekendje weg of een last minute Twente! Volg onze vijf toffe tips in Twente op en voel je snel thuis in deze streek in het oosten van het land!

Kunst en nostalgie in Ootmarsum

Op zoek naar een leuke mix van kunst en cultuur? Breng dan zeker een bezoek aan Ootmarsum, een uniek en authentiek stadje in de gemeente Dinkelland. Ootmarsum wordt wel  hét kunststadje van het Oosten genoemd. Er zijn hier dan ook genoeg galerietjes en kunsthuizen te bezoeken. Een leuke tegenhanger hier is het Openluchtmuseum Ootmarsum, aan de rand van het sfeervolle centrum; bekijk er het grote aantal streekgebonden vakwerkgebouwen en de oude ambachten. Even de sfeer van vervlogen tijden proeven; dat is óók Ootmarsum!

Drentse schaapjes op Twentse bodem

In het paradijselijke park van Arboretum Poort-Bulten, nabij het dorpje De Lutte, moet je rondgelopen hebben; zie de vele boom- en heestersoorten, ontdek een oase van rust en knuffel met de dikke monumentale Mammoetboom, die een omtrek heeft van maar liefst zes meter. En de blatende viervoeters die er rondlopen zijn echt niet verdwaald; ze zijn zelfs helemaal ingeburgerd in Twente. De van oorsprong Drentse Heideschapen hebben hier, op en rond het Hulsbeek, een fijne plek gekregen om te grazen. Op het oude Twentse erf van Erve Huiskes, schitterend gelegen aan het water, kun je verschillende ‘wolworkshops’ volgen, zoals spinnen, breien en vilten. Maar je kunt ook een leuk spektakel bijwonen; regelmatig worden er demonstraties schapendrijven gehouden.

Twente_Voordeeluitjes.nl_VakantieblogKasteel Twickel Delden Voordeeluitjes.nl - Vakantieblog Fietsen in Twente_Voordeeluitjes.nl_Vakantieblog

Heaniganett’n in Twente

Weet jij wat een Tukker bedoelt als hij zegt: ‘Doo mer heanig an’? Juist; dat je rustig aan moet doen! Heaniganett’n in Twente is dan ook een mooie Twentse vertaling voor de populaire Engels term ‘slowfood’. In Twente is een bijzondere groep agrarische ondernemers actief met prachtige kwaliteitsproducten. Het idee is, dat je de tijd neemt om gezellig samen te zijn, rustig te eten en bovenal de verse, goede en ambachtelijke producten leert te waarderen. Een idee, dat perfect aansluit bij het Twentse gemoedelijke leven in het algemeen. Zo worden er regelmatig in diverse Twentse stadjes leuke streekmarkten gehouden; talrijke producenten uit Twente staan er met hun heerlijke streeklekkernijen te pronken.

Oyfo Techniekmuseum in Hengelo

Trakteer jezelf maar ook zeker je kinderen op een dagje techniek! Want je hoeft echt geen techneut te zijn om een fantastische middag bij het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo te beleven. Hier komt de gehele Twentse industriële ontwikkeling in beeld. Bekijk de prachtige technische staaltjes, druk op knoppen, speel games en bedien de interactieve wereldbol. En wat vooral de kleinste bezoekers aan zal spreken; zit vooral overal aan!  Kijk, doe en probeer!  Want hier geldt het motto “verboden af te blijven” en dat hoor je niet vaak in musea. Het zal je misschien niet verbazen dat je dit museum aantreft aan de Industriestraat.

Benieuwd naar ons aanbod in Twente? We presenteren op onze site diverse hotels en bed and breakfasts, verspreid over het ‘landgoed van Nederland’!

  • Naam
  • Email